OFFRE DE PRODUITS
OFFRE DE PRODUITS
0

Vacuumwagen

Wat is een vacuümwagen?

Vacuümwagens worden ook wel zuigwagens, druk-/vacuümwagens of super suckers genoemd. Vacuümwagens zijn in staat om grote hoeveelheden vloeistoffen, chemicaliën, gevaarlijke stoffen en slib stof, grind, grond, klei, zand, water, modder, gruis, olie, stenen en vele andere stoffen, krachtig af te zuigen, persen en te transporteren. Om met gevaarlijke stoffen en verontreinigde stoffen te mogen werken, moet een vacuümwagen ADR gecertificeerd zijn en gebouwd zijn in een ATEX (Ex) uitvoering volgens alle geldende veiligheidseisen. Ook hebben vacuümwagens door middel van lange slanglengtes het bereik en de capaciteit om natte en/of droge stoffen op raffinaderijen, chemische plants en terreinen op te zuigen, te verwijderen en te transporteren.

Wat voor soorten vacuümwagens zijn er?

Er zijn verschillende typen, soorten vacuümwagens, welke in diverse uitvoeringen verkrijgbaar zijn. 
 
Vacuümwagens zijn in te delen in grofweg drie groepen:
1. Vacuümwagens voor natte stoffen.
2. Vacuümwagens voor zowel droge als natte stoffen.
3. Vacuümwagens voor droge stoffen.
 
De individuele vacuümwagens zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar, waaronder:
• een ADR-uitvoering voor het vervoeren van gevaarlijk stoffen.
• een ATEX (Ex)-uitvoering voor het werken met chemische en brandbare stoffen.
• een grondzuig-uitvoering als grondzuiger (voor het wegzuigen van grond).
• een uitvoering voor inzet in extreem koude regionen.
 
Alle soorten vacuümwagens en uitvoeringen zijn inzetbaar naargelang de werkzaamheden die verricht moeten worden.

Wat is een natte stoffen vacuümwagen?

Een natte stoffen vacuümwagen is een vacuüm-/zuigwagen waarop een vacuümtank gemonteerd is, die door middel van een vacuümpomp in onderdruk (vacuüm) gebracht wordt. Door de onderdruk op de vacuümtank ontstaat er een drukverschil met de atmosfeer. Het aanzuigeffect dat hierdoor ontstaat, zorgt ervoor dat de lucht (gassen) via de vacuümpomp naar de atmosfeer afgevoerd wordt. Vandaar dat natte stoffen vacuümwagens ook wel druk-/vacuümwagens worden genoemd.
Bij een natte stoffen vacuümwagen komt het product, dat zowel vloeibaar als in slibvorm kan zijn, middels deze onderdruk in de slibtank terecht. Het opgezogen product belandt niet in de vacuümpomp of bedrijfswatertank; alleen de dampen (gassen) en stofdeeltjes komen hierin. De afslagklep/vlotterbal op de aanzuig van de vacuümpomp treedt in werking als de tank vol is. Bij een teveel aan vrijgekomen dampen (gassen) kan een gaswasser aangesloten worden om deze te “wassen” voordat ze de atmosfeer bereiken.

Hoe werkt een natte stoffen vacuümwagen?

De werking van een natte stoffen vacuümwagen in het kort:

  • Vacuümtransport
    Het product verplaatst zich door drukverschil.
  • Volumevergroting
    Door van de zuigaansluiting (6”) naar tankformaat te gaan, scheidt de vloeistof zich van de luchtstroom.
  • Filtratie
    Dampen/vloeistoffen worden uit de luchtstroom gehaald door de bedrijfswatertank.
  • Afblaas
    De overgebleven luchtstroom wordt via een afblaaspijp afgevoerd.

Wat is een droge stoffen vacuümwagen met filterafscheiding?

Een droge stoffen vacuümwagen werkt volgens het principe van pneumatisch transport (luchtverplaatsing). De vacuümtank op de vacuüm-/zuigwagen wordt door de grote luchtverplaatsing van de blower in onderdruk gebracht. In de tank verliest de lucht snelheid door de volumevergroting en kan deze geen grote hoeveelheden product meer dragen. Vooral de zwaardere deeltjes vallen dan naar beneden. Vervolgens wordt de lucht met het product tegen het achterdeksel van de vacuümtank van de vacuümwagen geworpen, waardoor de snelheid nog meer afneemt en het product nog meer naar beneden valt. Vandaar dat droge stoffen vacuümwagens ook wel luchtverplaatsingswagens genoemd worden. Bij een droge stoffen vacuümwagen komt het product, dat (bij bepaalde uitvoeringen/achterdeksels) zowel droog als vloeibaar kan zijn, door middel van luchtverplaatsing in de vacuümtank terecht. Het opgezogen product belandt niet in de filters en blower; alleen de dampen (gassen) en stofdeeltjes komen hierin. Op de slibtank van de vacuümwagen bevinden zich twee type sensoren (één voor droge stoffen en één voor natte stoffen), die in werking treden als de tank vol is. Bij een teveel aan vrijgekomen dampen (gassen) kan een gaswasser aangesloten worden om deze te “wassen” voordat ze de atmosfeer kunnen bereiken.

Hoe werkt een droge stoffen vacuümwagen met filterafscheiding?

De werking van een droge stoffen vacuümwagen met filterafscheiding in het kort:

  • Volumevergroting
    Door van de zuigaansluiting (8”) naar tankformaat te gaan, vallen de zware delen onder in de tank.
  • Labyrint
    Zorgt voor een luchtbreking, waardoor de snelheid afneemt en de lichtere deeltjes vallen.
  • Filterzakken
    Als laatste worden de zwevende delen via de filterzakken uit de luchtstroom gehaald.

Wat is een droge stoffen vacuümwagen met cycloonafscheiding?

Een droge en natte stoffen vacuümwagen werkt volgens het principe van pneumatisch transport (luchtverplaatsing). De vacuümtank op de zuigwagen wordt door de grote luchtverplaatsing van de blower in onderdruk gebracht. In de tank verliest de lucht snelheid door de volumevergroting en kan deze geen grote hoeveelheden product meer dragen. Vooral de zwaardere deeltjes vallen dan naar beneden. Vervolgens wordt de lucht met het product tegen de voorbodem van de vacuümtank geworpen, waardoor de snelheid nog meer afneemt en het product nog meer naar beneden valt. Vandaar dat droge stoffen wagens ook wel luchtverplaatsingswagens genoemd worden. Bij een droge en natte stoffen vacuümwagen met cycloonafscheider komt het product, dat zowel droog als vloeibaar kan zijn, door middel van luchtverplaatsing in de vacuümtank terecht. Het opgezogen product belandt niet in de filters en blower; alleen de dampen (gassen) en stofdeeltjes komen hierin. Op de slibtank bevinden zich twee type sensoren (één voor droge stoffen en één voor natte stoffen), die in werking treden als de tank vol is. Bij een teveel aan vrijgekomen dampen (gassen) kan een gaswasser worden aangesloten om deze gassen te “wassen” voordat ze de atmosfeer kunnen bereiken.

Hoe werkt een droge stoffen vacuumwagen met cycloonafscheiding?

De werking van een droge en natte stoffen vacuümwagen met cycloonafscheider in het kort:
  • Volumevergroting
    Door van de zuigaansluiting (8”) naar tankformaat te gaan, vallen de zware delen onder in de tank.
  • Luchtbreker
    Zorgt voor een luchtbreking, waardoor de snelheid afneemt en de lichtere deeltjes vallen.
  • Cycloonfiltratie
    Als laatste worden de zwevende delen uit de luchtstroom gehaald door de werveling en breking van de lucht.
  • Eindfilter
    Ten behoeve van stofdoorslag tussen de blower en de tank geplaatst.

Welke werkzaamheden kunnen met een vacuumwagen verricht worden?

Vacuümwagens zijn multifunctioneel inzetbaar. Vacuümwagens kunnen onder ander bij industriële reiniging op chemische plants en raffinaderijen gespot worden. Maar met vacuümwagens kunnen ook riolen gereinigd en vloeistoffen of chemicaliën opgezogen en vervoerd worden. Door de krachtige vacuümpomp, in combinatie met de opgebouwde tanks en overige componenten, zijn vacuümwagens ruim inzetbaar. Onder meer olietanks, opslagtanks, torens, vaten, leidingen, riolen en septic tanks kunnen leeggezogen worden. Voor het opzuigen van chemicaliën, vloeistoffen, slib en productresten zijn vacuümwagens onmisbaar.
Niet alleen het opzuigen van vloeistoffen en droge stoffen is mogelijk; de vacuümwagens zijn ook inzetbaar voor het vervoeren van vele soorten stoffen. Daarvoor zijn ze uitgerust volgens de ADR-norm (v/h VLG-norm (Vervoer over Land van Gevaarlijke stoffen)) en goedgekeurd door de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer) voor de klassen L4AH/S4AH (3, 4.1, 6.1, 8 en 9). Deze klassen geven aan welke stoffen door vacuümwagens vervoerd mogen worden.

Waarom kiezen voor een ADR en ATEX (Ex) vacuumwagen?

Om in de olie- en gasindustrie, de chemische en petrochemische industrie met een vacuümwagen te mogen werken, dienen vacuümwagens ADR gecertificeerd te zijn conform de ADR reglementen (voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen). De vacuümwagens die in deze industrieën ingezet worden dienen in een ATEX (Ex) uitvoering gebouwd te zijn en te voldoen aan alle geldende veiligheidseisen van de SIR (Stichting Industriële Reiniging).

Heeft een vacuumwagen een keuringscertificaat nodig?

Bijna alle ADR (Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route) vacuümwagens die gevaarlijke stoffen vervoeren moeten jaarlijks door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) gekeurd worden. Na grondige inspectie en goedkeuring van de vacuümwagen wordt er een ADR keuringscertificaat afgegeven dat 1 jaar geldig is. Op dit certificaat staat vermeld voor welke stoffen de ADR vacuümwagen (of tank) goedgekeurd is. De ADR vacuümwagenchauffeur/ operator moet altijd het originele certificaat bij zich hebben, een kopie is niet toegestaan (anders kan toegang op locatie geweigerd worden of kan de chauffeur beboet worden.

Hoe wordt de bediener van een vacuumwagen genoemd?

Een persoon die een vacuümwagen bediend wordt ook wel een druk-/vacuümmachinist genoemd. De vacuümwagenmachinist draagt bij de voorbereidingen, tijdens de uitvoering van de werkzaamheden tot en met het afronden van de werkzaamheden de verantwoording voor de druk-/ vacuümwagen, de aan hem toegewezen medewerkers en alle door het reinigingsbedrijf te verrichten handelingen, die voor een veilige uitvoering van de werkzaamheden nodig zijn. De vacuümwagenmachinist is voortdurend in de werkomgeving aanwezig en bepaalt de te volgen werkwijze in overleg met de assistenten en eventueel de opdrachtgever. De vacuümwagenmachinist bepaalt of de werkzaamheden kunnen beginnen of onderbroken moeten worden.

Waar kan een vacuumwagen gekocht worden?

Een vacuümwagen kan in diverse typen, soorten en uitvoeringen bij KOKS Group gekocht worden. KOKS Group is fabrikant en leverancier van vacuümwagens en al ruim 30 jaar gespecialiseerd in de bouw en levering van diverse vacuümwagens voor zware industriële reinigingswerkzaamheden. Belangrijk in de leveranties van KOKS Group zijn de zeer hoge kwaliteitsstandaards die KOKS overal ter wereld hanteert. Bij het kopen van een KOKS vacuümwagen wordt al snel duidelijk dat kwaliteit en veiligheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Waar kan een vacuumwagen gehuurd worden?

Wanneer er voor werkzaamheden tijdelijk (extra) vacuümwagens nodig zijn, dan bestaat de mogelijkheid om vacuümwagens te huren. Vacuümwagen zijn in diverse typen, soorten en uitvoeringen bij AQ-Rent te huur. Vacuümwagenverhuurder AQ-Rent biedt u de mogelijkheid om (extra) vacuümwagens te kunnen inzetten wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld tijdens drukke periodes, grote projecten of als eigen vacuümwagens een servicebeurt krijgen. Door een vacuümwagen te huren hoeven er geen hoge investeringskosten gemaakt te worden en kan bovendien zelf de lengte van huurperiode bepaald worden. AQ-Rent verhuurt vacuümwagens voor 1 dag en korte en lange perioden.

KOKS Group is producent en leverancier van industrieel reinigingsmaterieel, gebouwd volgens de laatste PED, ASME, ADR (Ceoc) en/of ATEX (Ex) normen en alle geldende veiligheidseisen.

KOKS Group is in 1989 opgericht door Gerard Koks sr. en uitgegroeid tot een wereldwijd opererend en dynamisch bedrijf, met acht gespecialiseerde werkmaatschappijen in Nederland, Tsjechië, Saoedi-Arabië, Slowakije en participaties in verhuurmaatschappijen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.Als groeiend, innovatief en gezond bedrijf heeft KOKS Group binnen de (petrochemische) industrie een goede naam als producent van reinigingsmaterieel.

To Top